Stoppen met uitstellen doe je zo! Uitstelgedrag, we krijgen er allemaal af en toe mee te maken: Je wilt/moet een taak voltooien, maar om één of andere reden schuif je het de hele tijd voor je uit. Vervelend en stresserend, zo blijkt. Maar niet onoverkomelijk!

De redenen voor uitstelgedrag zijn divers, de drie belangrijkste oorzaken zijn angst, gebrek aan motivatie of discipline.


- Je hebt angst dat je de taak niet goed genoeg gaat kunnen voltooien en dat blokkeert je;
- Je voelt niet de motivatie om ermee bezig te zijn, de interesse ontbreekt of je bent er te moe voor;
- Je kan je er niet op focussen, dwaalt snel af, hebt te weinig zelfdiscipline om je toe te leggen op de taak.

Nu zou je kunnen zeggen, taak uitgesteld, probleem (tijdelijk) opgelost, maar dat klopt meestal niet. Veel mensen belanden in een vicieuze cirkel: ze stellen de taak uit, krijgen stress hierdoor want het is nog 'hangende'. Door de stress zijn ze niet in staat om alsnog met de taak te starten. De stress brengt ook negatieve zaken mee voor je lichaam: je slaapt minder goed, je faalangst vergroot.



Maar geen nood, er zijn enkele efficiënte manieren om komaf te maken met uitstelgedrag:
 
  1. Lijst al je taken op
Een to do-lijst zorgt voor een duidelijk overzicht. Daarnaast kun je gemakkelijk afvinken wat al gebeurd is. En dat zorgt dan weer voor een voldaan en motiverend ‘Yes!’-gevoel.


 
  1. Eat that frog
Slik die kikker, oftewel: Doe de meest vervelende taak eerst. Dan is alles wat volgt peanuts.
 
  1. Perfectie bestaat niet
Zeg dat dan ook tegen jezelf, het is meestal beter slecht gedaan dan helemaal niet gedaan. Wees niet te streng voor jezelf, als je je best doet is dit voldoende. Beter dan dat kun je toch niet.
 
  1. Knip een grote taak in kleinere stukjes
Zo kun je er meerdere momenten aan werken gespreid in de tijd, en is het een minder grote berg waar je elke keer tegenop kijkt.
 
  1. Stel een realistische planning op
Stel, je hebt een takenlijstje voor een bepaalde dag, bepaal dan voor elke taak hoelang je eraan gaat spenderen. Op die manier kun je alle taken in een planning gieten. Nog belangrijker: Je ziet ook meteen of je niet vijftien uren aan taken in een werkdag van acht uren wilt duwen.  





 
  1. Schakel afleidingen zo goed mogelijk uit
Je bent bijvoorbeeld bezig aan een nieuw project, iets dat veel schijfruimte vraagt in je hoofd. Je weet nog niet goed wat je wilt en dat maakt je rusteloos. Je merkt dat je dan maar eerst nog “maar wat andere dingen gaat doen” zoals dat berichtje of die mail beantwoorden. Maar zo blijven er altijd maar zaken binnenkomen die je weghouden van wat je hoort te doen. Dus pushmeldingen uit op je pc, smartphone niet binnen handbereik. Of als dat je nog te erg triggert: telefoon op vliegtuigstand of gewoon helemaal uit.
Hindert het omgevingsgeluid je? Een hoofdtelefoon met noise cancelling of rustige muziek kan dan helpen.
 
  1. Leer je eigen bioritme kennen
Onderzoek wanneer jij welke taak het beste tot uitvoering brengt. De meeste mensen zijn ’s morgens het productiefste en ’s namiddags het creatiefst. Geldt dit ook voor jou, of merk jij dat je na de middag net kunt knallen door die mailbox en ’s morgens met ingenieuze plannen en oplossingen komt? Stel je planning in op hoe jij het best functioneert.



De SuccesPlanner met SP Notes, een interessante combinatie om je to do's op te lijsten (notes) en planning in vorm te geven (planner)



Een maandoverzicht in de SuccesPlanner, om ook het maandelijks overzicht te bewaren



De SuccesPlanner voor dit jaar - het is nog niet te laat om te starten (nu aan voordeelprijs)

Als je dit interessant vond, ben je mogelijk ook geïnteresseerd in deze blogs:

- Als het volhouden van een doel of voornemen moeilijk is
- Wat iedereen over emoties zou moeten weten
- Ademhalen, de belangrijkste tool die er is om te ontstressen

Producten die je misschien leuk vindt:


De oud-roze SuccesPlanner



De maandtabs in verschillende kleurthema's (hier zie je vintage)



De doelenlijst in de SuccesPlanner (terug te vinden in alle edities)
      10-02-2022 14:03     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.