Bullet journaling, afgekort ‘BuJo’, is sinds enkele jaren helemaal in. Je vindt er massa’s sites met voorbeelden over, er zijn massa’s boeken over gescheven en je kunt er cursussen rond volgen. De bedenker van bullet journaling is Ryder Carroll. Hij is een digital product designer en auteur uit New York die als student hinder ondervond van zijn leerstoornissen en ADHD. Hierdoor ging hij zelf op zoek naar een manier om zich te focussen en structuur te creëren. Hij kwam op het idee van bullet journaling, waarbij je je eigen agenda of planner gaat vormgeven, beginnend vanuit een leeg notitieboekje met zogenaamde ‘dotted pages’. Dat zijn pagina’s waar lijntjes/ruitjes vervangen zijn door een puntjesraster.
Ook bij ons zijn er heel wat bujo-fans. Zoals de 31-jarige Stephanie Wauters, die haar bedrijf zelfs bouwde rond de methode. Stephanie noemt zichzelf een “multipassionate ondernemer”. Haar missie is om mensen te helpen om rust in hun hoofd te creëren. Het belangrijkte is om mentale rust te creëren ontdekte ze zelf hardleers toen ze zes jaar geleden tegen de spreekwoordelijke muur knalde.
“In 2015 kreeg ik een burn-out. Ik moest op zoek gaan naar iets om mijn leven terug in handen te krijgen zonder te vervallen in wat ik daarvoor deed: overal lijstjes, verschillende apps, verschillende notebooks, alles ‘overplannen’, ... Via Pinterest kwam ik uit op bullet journaling en dat heeft mijn leven veranderd. Ik gebruikte het aanvankelijk als tool om mijn mentale gezondheid te verbeteren en dat evolueerde stilaan naar een manier om mezelf en mijn bijberoep te organiseren. Dat schriftje groeide samen met mij en mijn onderneming zoals ze nu is. Bullet journaling staat centraal in alles: zowel in wat ik doe als in hoe ik het doe.
Wat is bullet journaling juist?
Stephanie: “Het is een analoge (papieren, red.) manier om de toekomst te plannen, het heden te organiseren en het verleden bij te houden. Het is een agenda, planner, dagboek, creatieve uitlaatklep, ... en dat op basis van een simpel notitieboek.”
Wat heb je nodig voor bullet journaling?
Stephanie: “Eigenlijk niet zo veel: een notitieboek en iets om te schrijven. Een latje kan ook handig zijn. Als je creatief aan de slag wil dan zijn brushpens, stickers, washitape, ... ook wel leuk natuurlijk. Oh, en stempels!”
Je eigen planner of agenda maken vanuit een leeg boekje, is dat niet erg arbeidsintensief?
Stephanie: “Dat is een vraag die ik vaak krijg. Truth be told: als je nieuw bent in het systeem dan kan het wel wat tijd in beslag nemen. Net als het opzetten van een nieuw schrift wel even tijd vraagt. Maar van day tot day ben ik daar 15 tot 30 minuten per dag mee bezig. Mijn bullet journal is ook vrij basic. Als je wil gaan handletteren of tekenen dan kan je er wel wat langer mee bezig zijn.”
Wat is het voordeel van bullet journaling ten opzichte van een bestaande planner of agenda gebruiken?
Stephanie: “Je vertrekt van een leeg notitieboek dus je kan het volledig naar je eigen hand zetten. Naarmate je leven verandert, pas je jouw bullet journal aan aan jouw noden. Het groeit echt met je mee. Daarnaast is het echt een soort van logboek voor je leven. Alles zit op een plek verzameld i.p.v. op losse blaadjes of verschillende boekjes.”
Voor wie is bullet journaling geschikt, voor wie minder?
“Volgens mij is het voor iedereen geschikt. Het is zo een flexibel systeem dat het echt voor iedereen op een heel andere manier kan werken. Voor wie denkt op papier is het zeker een aanrader. Als je veel verschillende lijstjes, projecten, taken, ... hebt dan vind ik een bujo echt de aangenaamste manier om te werken. Voor mij werken voorgedrukte planners vaak niet omdat mijn hoofd anders gestructureerd is. Mijn bullet journal is echt de vertaling van mijn hoofd.”
Jij test regelmatig verschillende planners en notitieboeken uit voor je volgers. Maar je liet ons wel weten dat je onze SuccesPlanner zelf bent blijven gebruiken na de test, in combinatie met de SP Notes. Zijn we natuurlijk fier op! 😊
“Ik ben er dan ook echt kei-tevreden van! De SP notes is echt de samenvatting van alles wat een notebook voor mij moet zijn: een stevige kaft, dik kwaliteitsvol papier en genummerde pagina's. De prachtige kaft en diepdruk zijn ook mooi meegenomen. En ik combineer de twee op een manier die voor mij heel goed werkt. Ik schreef er onlangs een blogpost over. Kort samengevat gebruik ik de Succesplanner om mijn planning te maken: een overzicht van wat-waar-wanneer. Mijn bullet journal ligt er naast en daar ga ik verdiepend werken: braindumps, trackers, to do lijstjes per dag, ... Ik werk nu al enkele maanden zo en ik vind het heel aangenaam om op die manier te werken.”
Fijn om te horen, we wensen je in elk geval nog veel plan- en bujo-plezier!
Als je dit interview interessant vond, ben je mogelijk ook geïnteresseerd in deze artikels:
9 redenen waarom schrijven goed voor je is
Tips voor een betere focus
Op zoek naar je passie of vasthouden aan wat je kent?
De producten uit ons assortiment die Stephanie van Plan S gebruikt zijn:
De SuccesPlanner, verkrijgbaar in meerdere varianten en kleuren
De SP Notes, verijkrijgbaar in meerdere kleuren
De watertracker stickers
De tabstickers, beschikbaar in verschillende kleurvarianten
Geen reacties gevonden.