9 redenen waarom schrijven goed voor je is “Ja maar ik doe alles op de laptop en de smartphone. Pen en papier lijkt me een stap terug”. Fout! Behalve het feit dat het gewoon zalig is om met je pen te bewegen over papier (is misschien een beetje een subjectief gevoel van deze paper lover 😊), biedt schrijven heel wat voordelen. Wij sommen de belangrijkste voor je op!

1. 
Schrijven helpt bij de ontwikkeling van het lichaam en de hersenen

Als je al lang kunt schrijven, sta je er niet meer bij stil. Maar ga eens kijken bij een kleuter die leert tekenen of iemand die pas woordjes leert schrijven: Schrijven is een complexe handeling. Je halve lichaam is erbij betrokken: van de spieren in je hand, vinger en arm, tot je nek, je ogen en je hersenen. Het vraagt best wel wat coördinatie om te kunnen schrijven. Bovendien heb je nog andere vaardigheden nodig om te kunnen schrijven. Denk maar aan concentratie.

Schrijven leer je enkel door te oefenen, véél te oefenen. Daardoor gaan er nieuwe verbindingen ontstaan in je hersenen en leer jij de vaardigheid. Van alle levende wezens op aarde is de mens de enige wiens brein in staat is om te schrijven. Knap, toch?

2. 
Door te schrijven ga je beter nadenken

Ok, we geven toe, die eerste reden is voor jou waarschijnlijk wat overbodig, want schrijven, dat kun je intussen al lang. Maar wist je dat je hersenen, door dingen te noteren, er ook langer bij stil blijven staan. Je gaat nadenken over het probleem en mogelijke oplossingen.  

In onze dagelijks leven staan we dikwijls op autopiloot waardoor we bij veel zaken niet meer nadenken. We doen de dingen dan ook altijd hetzelfde, het is een automatisme geworden. Door een probleem te noteren stap je even uit je dagelijks ritme en je bekijkt het vanuit een andere hoek, vanuit vogelperspectief. Dat levert regelmatig een oplossing op.

3. 
Schrijven is goed voor je mentale gezondheid

Schrijven is een makkelijke en veilige manier om je gedachten en gevoelens de vrije loop te laten. Zoals je intussen wel weet is dingen opkroppen allesbehalve gezond voor je. Het leidt tot stress, wat dan weer kan leiden tot allerlei lichamelijke en mentale problemen.

Dingen van je afschrijven verlaagt je stressniveau en je bloeddruk. Het geeft een emotionele ontlading waarna je vaak anders naar de zaken gaat kijken.


Meer nog, onderzoek heeft uitgewezen dat een dagboek bijhouden (waarin je autobiografisch noteert, dat wil zeggen in ‘ik-vorm’) zeer efficiënt is het verminderen van depressieve en psychische klachten.


(afbeelding: SP Notes notitieboek - Zen-groene variant)
 
4. Schrijven structureert je gedachten beter

Ons brein is een ingewikkeld net van verbindingen en vaak is het moeilijk om tussen gedachten te ‘navigeren’. Door je gedachten op papier te zetten maak je alles een stuk duidelijker en helderder. Je gaat een structuur creëren.

Een goed voorbeeld hiervan is een mindmap (die we om die reden ook hebben opgenomen in onze SuccesPlanners). Daarbij noteer je in het midden van een blad een kernwoord waarrond je meer structuur wilt creëren. Je tekent vanuit dit woord vertakkingen, onderdelen van het thema. Vanuit deze woorden teken je opnieuw vertakkingen. Zo orden je je gedachten en wordt 't ineens een stuk minder wazig en overdonderend.


(afbeelding: mindmap uit de SuccesPlanner)


5. Van schrijven word je rustiger

Schrijven met pen en papier creëert rust in je lichaam. Hoe minder druk je moet zetten op je pen om de inkt uit je pen te laten vloeien, hoe beter. Vandaar dat een vulpen erg geschikt is hiervoor. De inkt vloeit letterlijk uit de pen, en de gedachten uit je hoofd. Dat hoeven geen mooie, romantische verhalen te zijn. Het kunnen even goed losse woordjes en willekeurige hersenspinsels zijn, die je op die manier ruimte geeft om er te ‘zijn’.


(afbeelding: Vulpen uit het "You are gold"-assortiment)

6. Schrijven kan helpen om trauma’s te verwerken

James W. Pennebaker is een psychologieprofessor (University of Texas). Hij spendeerde een groot deel van zijn carrière aan het achterhalen van wat schrijven doet bij het verwerken van trauma’s.
Zo deed hij een onderzoek waarin studenten in twee groepen werden verdeeld.
De ene groep kreeg als opdracht vier dagen lang vijftien minuten te schrijven over traumatische ervaringen die ze meemaakten (‘expressief schrijven’). De andere groep moest even lang schrijven, maar dan over neutrale onderwerpen. Zes maanden later deed hij een rondvraag bij alle studenten. Daaruit bleek dat de eerste groep minder naar de dokter moest gaan en minder pijnstillers gebruikte dan de tweede groep. Het stressgehalte bij de eerste groep lag gemiddeld ook lager.
In zijn boek “Expressive Writing, words that heal” kwam hij tot het besluit dat expressief schrijven de werking van je immuunsysteem positief bevordert en dat je minder vaak een arts bezoekt.
Volgens de onderzoeker zou zelfs twee minuten expressief schrijven per dag al voor voordelen zorgen.
 
7. Schrijven zorgt voor inzicht en persoonlijke ontwikkeling

Het doet iets met je hersenen om dingen te lezen in je eigen handschrift. Als je bijvoorbeeld je eigen doelen op een blad noteert en daarna leest, ga je er op een andere manier naar kijken dan naar een tekst in bijvoorbeeld een word-document. De confrontatie met je eigen handschrift is groter dan met pakweg Times New Roman of Arial 😊.

Het is vaak niet gemakkelijk om eerlijk tegen jezelf te zijn en het vereist moed om je gevoelens op papier te zetten. Maar net die handeling zorgt ervoor dat je alles beter in perspectief gaat zien en dat je dankbaarder wordt. Het zal je ook tonen dat je dikwijls ook goed bent omgegaan met moeilijke situaties. Schrijven zorgt er ook voor dat we nadenken over bepaalde beslissingen en welk effect dit op ons heeft (zelfreflectie). 


(afbeelding: Maandcheck-up uit de SuccesPlanner)

8. Wie schrijft, onthoudt beter

Deze heb je zelf mogelijk al ervaren. Testen hebben aangetoond dat onder meer scholieren woorden die ze schrijvend leren beter onthouden dan wanneer ze het typen. Dat komt doordat wanneer je iets neerschrijft met je hand, je er meer aandacht aan geeft. Je bent ook langer ermee bezig (want typen gaat sneller). Hierdoor krijgen je hersenen iets meer tijd om de informatie te verwerken en op te slaan.


(afbeelding: zogenaamde 'puntjespagina' of dotted page uit het SP Notes notitieboek)

9. Schrijven bevordert het creatief proces

Wist je dat als je schrijft, je andere delen van je hersenen gebruikt dan wanneer je typt? Bij het vormen van de letters gebruik je bovendien de tijd om na te denken. Net die tijd is belangrijk tijdens creatieve processen.
Schrijven zorgt ervoor dat bepaalde gebieden in je hersenen die zaken aan elkaar knopen stimulatie krijgen. Het mag dus wel trager zijn, het levert je uiteindelijk meer op!

Heb je na het lezen van deze blog zin gekregen om meer te gaan schrijven? Met onze notitieboeken, planners en schrijfgerei helpen we je graag op gang!
Als deze post je beviel ben je je mogelijk ook geïnteresseerd in de volgende blogs:
- 5 tips voor een betere focus
- Hoe zorg je voor een gebalanceerder leven?
      09-04-2021 21:37     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Leo -  02-02-2023

Ik schrijf al heel lang en heb boeiende werelden ontdekt/gemaakt in meer dan 3000 blz A5 schrijfboeken en een paar 100 vel op de pc. Ook veel geschreven voor mijn werk als beleidsmedewerker.Het is een soort hobby om de bestaande wereld te veranderen in een fictieve en de mensen die ik zie, hoor en tegenkom rollen te geven in mijn verhalen, waarbij ik ook put uit kranten en tijdschriften door om keren wat ze zeggen en denken. Denken in het absurde en dat in een flow zetten die de pen een fascinatie geeft waar de witte regels geduldig wachten op het blauw of zwart dat hun bestaansgrond geeft.

 Stephy Coaching -  11-05-2021

Mooie blog!! Schrijven is een fijne manier om jezelf beter te leren kennen en begrijpen. Zelf schrijf ik elke dag in mijn journal. Het helpt me om mijn gedachten te ordenen en om mijn hoofd leeg te maken! Ook als coach pas ik schrijven toe, als vorm van coaching. Want door te schrijven ontstaan er sneller inzichten en kom je sneller bij de kern van het probleem, antwoorden en oplossingen. Super gaaf!