Vaart minderen in vijf stappen De winter nadert en het seizoen van de korte dagen en het koude weer is aangebroken. Heel wat dieren doen dan een winterslaap of houden winterrust. Ook de mens deed dit ooit, al is dat intussen al een hele tijd geleden. Namelijk voordat er sprake was van kunstmatige verlichting die gemakkelijk bediend kon worden dankzij o.a. de komst van elektriciteit.

“Leven volgens de seizoenen” is iets dat je wel eens vaker hoort, maar waarschijnlijk weinig gehoor aan geeft. Toch bracht het me op het idee om wat vaart te minderen tijdens deze winterperiode, aangezien de natuur het blijkbaar zo bedoeld heeft en het lange tijden wel zo is geweest bij onze voorouders. Maar op de rem gaan staan is niet evident, want we zijn met z’n allen lekker druk, jaar in, jaar uit. En we hebben een to do lijst van hier tot in Tokio. Die eindigt natuurlijk nooit en meestal doen we dan gewoon door tot er iets gebeurt dat ons abrupt stopt. Vaak is dat ons lichaam dat zo hard schreeuwt dat we het niet meer kunnen negeren. Ik wil niet veralgemenen want misschien lees jij dit nu en denk je: Klopt helemaaaaal niet voor mij. Dan ben ik heel blij voor jou en kan deze blog louter nog een kleine bevestiging zijn van wat jij al weet 😉.

De cijfers wijzen helaas uit dat veel mensen wel het gevoel hebben over hun grenzen te gaan. In 2010 gaf 20,8 procent van de bevolking (16+) aan een hoog stressniveau te hebben, in 2017 klom dat cijfer tot 25,1 procent. Met alles wat we het voorbije anderhalve jaar (en nog steeds) te verwerken krijgen, kunnen we alleen maar vermoeden dat het percentage mensen die onder hoge druk staan toegenomen is. Als we onszelf niet aanleren om af en toe vaart te minderen, bestaat de kans dat we over ons punt gaan.

Is dat gemakkelijk, afremmen? Nee. Er wordt nu éénmaal veel van ons verwacht. En alsof dat nog niet volstaat, zijn we meestal ook niet erg mild voor onszelf. Maar ook al blijven de verwachtingen hoog, er zijn manieren om vaart te minderen.
 
  1. Naar de natuur
Geen tijd voor urenlange wandelingen in het bos? Geen nood! Zelfs maar vijftien minuutjes in de natuur maakt al een heel verschil. Er is nauwelijks een gemakkelijkere manier om je welzijn te versterken en te vertragen dan de natuur in te gaan. Het ontspant je, terwijl je je hersenen oplaadt. Probeer het zo bewust mogelijk te ervaren, met al je zintuigen. Dus even geen mobieltje in de hand of muziek in de oren, maar voelen en luisteren naar de omgeving.



Probeer ook zoveel mogelijk van je dagelijkse activiteiten in een buitenomgeving te doen. Bijvoorbeeld door buiten te sporten, tijdens het werk regelmatig naar buiten te kijken en naar de bomen te staren (als die er zijn), tijdens je middagpauze even naar buiten te gaan. Dat vraagt niet meer van je tijd, maar maakt wel een verschil voor je welzijn.
 
  1. Luister naar je lichaam
Vraag je regelmatig af: Hoe voel ik me eigenlijk? Hoe voelt mijn lichaam aan? Ben ik blij, angstig, ingetogen, boos, …? Voelt mijn lichaam goed of heb ik ergens last? Zak met andere woorden van je hoofd naar je voelen. Blijf even bij het gevoel, keur het niet af maar word het gewaar. Op die manier zorg je ervoor dat je je lichaam minder snel voorbijloopt. Voel je je moe? Kruip vroeger in bed. Voel je je angstig? Schrijf je gedachten neer of zoek afleiding in sport of hobby. Ben je gefrustreerd? Bel met een (oordeelloze) vriendin, ….
 
  1. Maak je alleen druk over het nu
De meeste zaken die je vreest gebeuren nooit. Toch heb je er urenlang liggen over piekeren en ben je er misschien droevig of angstig over geweest. Twee emoties die heel veel van je energie vragen en al je andere activiteiten onder druk zetten. Een vriend zei me ooit: “De ticketjes voor de trein worden pas verkocht aan het perron”. Nu, dat klopt in deze digitale tijden niet meer helemaal, maar you get the point 😉. En als er iets op dit moment speelt waarover je bezorgd bent, stel jezelf de vraag: Kan ik dit oplossen? Is het antwoord ja, schiet dan in actie. Is het antwoord nee, dan heeft het ook geen zin dat je je zorgen maakt want dat zal niets veranderen. Wat ikzelf probeer te doen is mezelf toestaan om het ‘gepieker’ te parkeren naar een bepaald moment van de dag. Dan zeg ik tegen mezelf: “Ok, tobben is toegestaan maar dat gaan we straks tussen 21u en 21u15 dan naar hartenlust doen.” Dat geeft me overdag meer gemoedsrust. Zo van, er is een probleem, maar straks ga ik het proberen te omdenken.
 
  1. Maak een haalbare planning
En hou je eraan! Het gaat sowieso meer structuur en rust in je hoofd geven. Als mijn hoofd één chaos is, plan ik zelfs elke taak met het exacte uur erbij. Ook al zijn het taakjes van 15 minuten. Het geeft me dan voldoening om de taak af te vinken als ik er klaar mee ben. En op die manier waak je er ook over dat je niet te lang aan één stuk werkt. Ons brein kan volgens onderzoek maximaal 90 minuten aan een stuk efficiënt werken.

Gebruik je SuccesPlanner om een planning te maken. Je kunt alle to do’s eerst noteren onderaan in je weekoverzicht of op een apart blad, en dan invullen in je dagindeling. Deze is opgedeeld in halve uren, maar je kunt gerust tijdstippen doorstrepen en aanpassen.



BELANGRIJK: Als je dit doet zul je ook kunnen vaststellen of je niet
 téveel dingen moet doen voor de tijd die je hebt. Indien dat het geval is, dan weet je gewoon al dat je niet alles op je lijstje zult kunnen doen. En dan kun je gaan kiezen wat prioriteit krijgt en wat naar achter geschoven wordt. Dat gaat je veel minder frustraties opleveren dan in het wilde weg taken uitvoeren.
 
  1. Leer voor jezelf te kiezen
Niemand voelt wat jij voelt. Het is jouw leven, jouw tijd, jouw gezondheid, jouw welzijn. Rekenen op het feit dat je baas nu wel zal zien dat je teveel op bord hebt liggen, of verwachten dat je kleine kinderen je zullen ontzien na een slapeloze nacht is eigenlijk utopie. Zij voelen niet wat jij voelt, jij dient zelf je eigen limieten aan te geven. Is de werkdruk te hoog? Zeg het (beleefd). Krijg je je huishouden of de zorg om je gezin niet gerund? Vraag hulp. Aan je partner, je moeder, broer, zus, vriend, vriendin, … En schaam je zeker niet. Jij doet dit om te voorkomen dat de situatie verkeerd loopt, en daar kun je alleen maar trots op zijn.

Als je dit artikel interessant vond ben je mogelijk ook geïnteresseerd in:

- Wat iedereen over emoties zou moeten weten lees je hier
- Vijf tips voor meer structuur 
- Creëer een beter overzicht én meer rust in je hoofd, ontdek het hier
- Je wordt wat je denkt, klik hier voor een woordje uitleg

Zin om aan de slag te gaan met een SuccesPlanner? Hier volgt een greep uit ons aanbod:



 








 
      07-12-2021 18:29     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.