Hoe schrijf je je eigen succesverhaal? Om je eigen succesverhaal te kunnen schrijven dien je allereerst goed te weten wat succes voor jou betekent. We willen allemaal ‘succes’. We willen ‘succesvol zijn’ en ons ‘succesvol voelen’. We streven geld, macht, kennis, liefde, schoonheid en duizend andere dingen na. Zonder even te stoppen en stil te staan bij één essentiële vraag: Wat betekent succes voor míj?

Succes betekent voor iedereen iets anders. Er is geen goed of slecht. De ene voelt zich succesvol of ‘geslaagd in het leven’ als hij een topcarrière uitbouwt, de andere als hij een gevoel van vrijheid ervaart en nog een derde als hij een goede balans gevonden heeft tussen zijn job en het gezin. Durf jezelf eens oprecht de vraag te stellen, zonder rekening te houden met wat je omgeving van je verwacht. Als je dat niet doet, bestaat de kans dat je je heel leven iets gaat nastreven dat niet aansluit bij jouw persoonlijke waarden. Hoe jammer zou het wel niet zijn dat je die grote berg beklimt om aan de top te beseffen: ‘Dit is wel mooi. Maar dit is niet het uitzicht waarvoor ik al die moeite had willen doen’. Word je bewust van wat jou gelukkig maakt.

JOUW WAAROM

Waarom doe je de dingen die je doet? Waarom sta je elke ochtend op om te gaan werken? Waarom draag je de kleren die je draagt? Is het omdat het moet? Om de rekeningen te betalen? Of voor de dingen die de wereld rondom je belangrijk vindt?

Een persoonlijke waarom komt van binnen, vanuit een verlangen. Niet vanuit je denken. Niemand kan je zeggen wat het is. Je moet het voelen. Zijn het je kinderen? Is het een passie? Of wil je anderen bewijzen dat je iets wél kunt? Zoek naar jouw waarom! Deze zal je verder ‘pushen’ op het moment dat je het even niet meer ziet zitten. Zonder waarom geef je sneller op als het moeilijker gaat, als de angst je overvalt of je aan het twijfelen slaat.

Weet je wat me steeds blijft verbazen? Dat veel mensen meer tijd steken in het plannen van hun twee weken vakantie, dan dat ze de tijd nemen voor het plannen en het bekijken van de andere vijftig weken in het jaar. Als je een waarom hebt, en je durft (opnieuw) te dromen, dan kan dit je leven veranderen.

JIJ BENT HET WAARD

Als ik je vraag om op te sommen waarom je beste vriend(in), je kind, je partner, … het verdient om op zijn of haar manier succesvol te zijn, kun je waarschijnlijk meteen een aantal redenen opsommen. Maar wat als ik je nu vraag waarom ook jij het verdient? Dat vinden de meeste mensen al een stuk moeilijker. Ze zien vooral hun eigen tekortkomingen. Maar geloof me als ik zeg dat ook jij het waard bent.

LATER

Bedenk je hoe jij later, als je oud bent en in je schommelstoel zit (om even in clichés te schrijven), wilt terugkijken op je leven? Wil je denken: ‘Ik heb gedaan wat van mij verwacht werd’?, of liever ‘Ik heb gedaan wat voor mij persoonlijk belangrijk was’? Heb je liever spijt van de dingen die je niét gedaan hebt (“Wat als…”) of wil je zoveel mogelijk uit het leven gehaald hebben, ook al hoort daar soms falen bij. Bedenk je ook dat die schommelstoel er misschien nooit komt. Stel niet uit, want je bent maar van één ding zeker. En dat is van dit moment.
 
  Stephanie Hauben     02-12-2018 23:46     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.