Colour Coding voor beginners Om balans te krijgen in je dagelijkse planning is het nodig om te ontdekken waar er disbalans zit. Hierbij kan colour coding helpen. Het idee is eigenlijk heel simpel (maar daarom niet minder confronterend). Je kunt dit in elke planner of agenda doen waarin er een degelijk tijdschema zit met onderverdelingen per uur/half uur/kwartier/… en met een overzicht per week. Alleen zo krijg je een duidelijk overzicht.

Met onderverdelingen per half uur en een schema van maandag tot en met zondag is je SuccesPlanner (alle versies, zowel de academische, de standaard jaarplanner als de ongedateerde) hiervoor dus een geschikte tool.
 

STAP 1: KIES EEN KLEUR VOOR ELK THEMA IN JE PLANNING

Welke die thema’s zijn bepaal je uiteraard zelf, net als de kleuren. In het begin maak je best een kleine ‘legende’ waarbij je bij elke kleur schrijft om welk thema het gaat.

Ik werk veel met mijn Tombow ABT Dual brushes. Liefst de ‘vuile’ kleuren (deze zitten trouwens ook in de Brushletteren voor beginners – medium starterset.. Omdat ik ze dus heel leuk vind 😊) Gezinstijd is bij mij groen (de kleur van de hoop!), werk is paars (ooit intuïtief gekozen), ik-tijd / vrije tijd is voor mij roze (beetje girly) en huishouden (en alles wat daarbij hoort) oranje. Je kiest zelf welke kleuren voor jou passen bij welk thema. Je hebt misschien nog meer thema’s die jouw planning bepalen, dus vul gerust aan (bijvoorbeeld sporten (zit bij mij onder ik-tijd omdat ik dit tegenwoordig niet zo vaak doe), vrijwilligerswerk, uitstapjes met je partner, verbouwingswerk aan je woning, enz.)


 

STAP 2: VUL JE WEEKPLANNING IN

En maak daarbij gebruik van de door jou gekozen kleuren. Ik kies ervoor om enkel de uren aan te duiden, maar op foto’s die ik krijg van klanten zie ik dat sommigen er een hele ‘kleurboek’ van maken 😉 Dat mag natuurlijk ook! Let wel even op dat de stiften niet te nat zijn of dat je niet te hard drukt, want anders kan het papier gaan bloeden of doordrukken). Als bepaalde to do’s op specifieke dagen moeten gedaan worden, noteer ik ze er ook nog eens bij, naast de kleur. Algemene to do’s schrijf ik dan beneden.


 

STAP 3: EVALUEER JE PLANNING

Welke kleuren domineren je planning? Zijn er thema’s in je leven die je belangrijk vindt maar die nauwelijks terug te vinden zijn in je planning? Panikeer niet als er eens een week weinig balans is, dat kan nu eenmaal gebeuren. Maar als je dit een aantal weken na elkaar hebt gedaan en dan moet vaststellen dat je eigenlijk niet doet wat je belangrijk vindt, kan dit een interessante les zijn. De dingen die je dagen vullen, zijn de dingen die je leven vullen.

Zoals je ziet op de foto is dit voor mij een behoorlijk ‘familievriendelijke’ week. Dat komt omdat de kinderen deze week schoolvakantie hadden. We brachten hen enkele dagen naar de opvang, maar konden hen ook enkele dagen thuis houden. Dat betekent natuurlijk ook dat mijn planning er de voorgaande week en volgende week iets anders uitziet, met meer paars (werk) i.v.m. dingen die zijn blijven liggen.


 

STAP 4: (EVENTUEEL!) DUID NA ELKE DAG AAN WAT ER WELDEGELIJK IS GEBEURD


Deze stap hoeft niet maar mag wel… Want stel dat je iemand bent die zich heel slecht aan zijn of haar eigen planning houdt (doordat je dit moeilijk vindt of omdat anderen een grote invloed hebben op je planning), dan is het interessant om ’s avonds per uur ook nog eens aan te duiden wat je nu eigenlijk daadwerkelijk gedaan hebt.

Bij mij zie je bijvoorbeeld dat ik op maandag en dinsdag ’s avonds ontspanning gepland had, maar uiteindelijk toch gewerkt heb. Dat merkte ik overigens woensdagavond, toen ik uitgeteld (maar gelukkig wel voldaan) in de bank neerplofte.


 

STAP 5: NOT HAPPY WITH WHAT YOU SEE? CHANGE IT!


Een fijne tool om stap voor stap verandering te brengen in je planning is levenswiel in je SuccesPlanner. En niet louter het levenswiel op zich, maar wel het actieplan dat we hierrond samenstelden. Onthou steeds: Rome is ook niet in één dag gebouwd. Ook kleine stappen vooruit zijn stappen in de goede richting. Wees bovendien niet te streng voor jezelf. Als je je best doet, doe je al voldoende 😉

Veel succes!
-x- Stephanie

Extra info vanaf 2022: Vanaf 2022 hebben wij een heel gamma aan stickers om met colour coding te werken, zoals de washi fun stickerset en de semitransparante dotstickers. Liever met pennen aan de slag? Ontdek onze uitwisbare pennen in vijf verschillende kleurenduo's. Een volledig pakket dat draait rond colour coding? Jaaaa hoor! Check het hier.




Meer lezen?

Deze maand draait alles bij ons rond 'balans'. Zopas verscheen ook de blog 'balans in je hoofd', die vind je hier.

Meer te weten komen over onze verschillende planners? Klik dan hier

Vind je het moeilijk om een planning te maken tijdens de lockdown? Klik hier voor enkele tips. 






 
      08-11-2020 18:12     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.