Een planning maken voor je gezin tijdens de Corona lockdown, zo doe je dat! Ok, een volledige lockdown is het niet. Daarvoor zijn de regels nog iets te soepel. Maar feit is dat vanaf morgen honderdduizenden gezinnen in België en Nederland hun kinderen niet naar school kunnen brengen en zelf voor een oplossing moeten zoeken. Oma en opa zijn deze keer geen alternatief, want zij bevinden zich veelal in de ‘risicogroep’ van het Corona virus. Het werkleven loopt voor de meesten wel gewoon door, en dus zit er niets anders op dan te gaan telewerken.

Maar hoe doe je dat dan precies? Want elke ouder zal beamen dat de combinatie van werken en kids geen evidentie is....

















Wel, een goede planning is al een goed begin. Dit heeft nl. de volgende voordelen:
1) Een planning biedt structuur en regelmaat. En laat dat nu net zijn waar we allemaal (en zeker kinderen) nood aan hebben;
2) Door de planning ergens te hangen waar alle gezinsleden hem kunnen zien wordt het voor iedereen duidelijk wat er van hem of haar verwacht wordt;
3) Als de kinderen wat ouder zijn kun je hen zeker betrekken bij het opstellen van de planning. Door hen verantwoordelijkheid te geven over hun tijdsindeling en hen mee te laten bepalen wat ze zullen doen, zullen ze ook eerder geneigd zijn hun verantwoordelijkheid op te nemen;
4) Een planning geeft je als ouder mentale rust. Op die manier kun je op de drukke momenten met de kinderen ook rustiger blijven over wat er nog allemaal gedaan moet worden voor je werk.

Maar hoe begin je nu aan zo’n planning?
Wij hebben hiervoor onze FamiliePlanner (wandkalender) gebruikt. Je kunt dit ook op een leeg A4-blad maken natuurlijk, dan moet je wel even de kolommen tekenen.  Voor wie vertrouwd is met onze FamiliePlanner: We gaan hem deze keer op een andere manier gebruiken dan normaal.

Onze gezinssituatie is trouwens de volgende: vader en moeder werken allebei van thuis uit, de twee kleine kinderen zijn de hele dag bij ons.

Stap 1: Bepaal tijdsblokken voor je dag

Wij hebben tijdsblokken tussen 1,5 en 2,5u lang gekozen. Maar dat bepaal je uiteraard zelf. Noteer deze tijdsblokken links onder elkaar. Daar, waar je normaal gezien de namen van je gezinsleden schrijft.
















Stap 2: Bepaal wie voor de kinderen gaat zorgen, wie gaat werken

Bij ons hebben we afgesproken dat we afwisselend een tijdsblok werken en een tijdsblok bezig zijn met de kinderen en het huishouden. Er zullen ongetwijfeld heel wat gezinnen zijn waarbij slechts één van de ouders thuis kan blijven (of éénoudergezinnen). Dan kun je ook met tijdsblokken werken, waarbij je een zo duidelijk mogelijk onderscheid maakt: In dit tijdsblok ben ik er 100% voor de kinderen, in dit tijdsblok zullen ze zichzelf wat meer moeten bezighouden en wil ik werk verricht krijgen. Leg dat dan ook uit aan de kinderen. 

Stap 3: Bepaal wat je zeker wilt gedaan hebben en wat leuke activiteiten zijn met de kinderen

Aangezien je een aantal weken thuis zult zitten kun je er maar beter van profiteren om eens dingen te doen waar je erna nog plezier van hebt. Vul daarom eerst je lijstje van ‘taken en klusjes’ in. Wij hebben op ons lijstje voor de eerste weken gezet: kleerkasten opruimen, keukenkasten uitwassen en opruimen, gras maaien, tuin opfrissen, … Omdat onze kinderen nog te klein zijn om zelf volledige taken uit te voeren, gaan we hen proberen te betrekken bij die van ons. Zo voelen zij zich ook nuttig ;-)  
Deze taken wisselen we af met dingen die de kinderen leuk vinden: een ochtendwandeling maken, gezelschapsspelletjes spelen, knutselen, tv kijken, gamen, een fietstochtje maken, enz.

















Stap 4: Stel je weekplanning op

Let erop dat je voldoende afwisselt en zorg ook voor gezamenlijke momenten, zoals samen eten of een gezamenlijke wandeling maken. Op die manier voorkom je dat de kinderen de hele tijd ‘naar mama/papa willen’, die in een andere ruimte probeert te werken.

’s Avonds kun je, als de kinderen in bed liggen en je nog wat energie over hebt, nog wat verder werken.

In ons concreet voorbeeld zul je de letters ‘P’ en M’ in ieder tijdsblok zien terugkomen. Deze letters staan voor ‘papa’ en ‘mama’. Wij hebben ook onze maaltijdplanning voor de hele week opgesteld, zodat er maar één keer naar de supermarkt moet gegaan worden. Ook dat is in deze Corona-tijden een slimme zet, want zo beperk je het aantal sociale contacten nog verder.

















Stap 5: Durf indien nodig van je planning af te wijken

Het is niet erg als alles niet honderd procent verloopt zoals gepland. Zelfs als het maar voor de helft zo verloopt, gaat het je nog altijd verder brengen dan wanneer je zonder plan je week had aangevat.

















Benieuwd naar onze verschillende FamiliePlanners (voor 2021 hebben we er ook voor grotere gezinnen!)? Je vindt ze hier

​​​​​​​
  Stephanie Hauben     15-03-2020 20:32     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.