![Een nieuwe gewoonte aanleren doe je zo Een nieuwe gewoonte aanleren doe je zo](https://www.succesplanner.com/Files/8/130000/130386/PageNewsBlog/w200_520698_nl.jpg)
In de jaren '50 was er een plastisch chirurg, Dr. Maxwell Maltz, die zei dat die periode 21 dagen is. Hij concludeerde dat omdat zijn patiënten gemiddeld 21 dagen nodig hadden om te wennen aan lichamelijke veranderingen zoals een facelift of ledematenverlies. Dit is de oorsprong van de "21 dagen-truc".
Minimum vs. maximum
Later kwamen wetenschappers tot de conclusie dat die termijn eerder een mythe is dan een truc, want 21 dagen blijkt wel echt een minimum te zijn om je aan te passen. Volgens meer recent en onderbouwd wetenschappelijk onderzoek, dat werd uitgevoerd aan University College in Londen, duurt het gemiddeld zo'n 66 dagen. Voor echt grote veranderingen mag je dat aantal nog maal drie doen (dus zo'n half jaar).
Gewoontedieren
Wij als mens zijn echte gewoontedieren. Iets afleren of aanleren is niet altijd zo gemakkelijk, omdat ons brein ons liefst bij de oude gewoonte houdt. Dat je weerstand gaat voelen bij een verandering staat dus als een paal boven water. Dat is eigenlijk gewoon je brein dat zijn werk doet, nl. proberen vast te houden aan wat het al kent (en dat het hierdoor klasseert als ‘veilig’). Ook al is een nieuwe gewoonte is feite beter voor je (bvb. stoppen met roken, meer bewegen, minder smartphone), toch zal je brein gaan voor het oude vertrouwde.
Cyclus
Als we een gewoonte gaan ontleden, zien we dat er altijd een cyclus van drie stappen plaatsvindt. Stap één is dat er een trigger komt, iets dat je ervaart, voelt, ruikt, … Deze leidt dan toch een handeling. En dan komt het gedeelte waar gewoontevorming ontstaat, want wat er dan volgt is een bepaalde beloning.
Bijvoorbeeld telkens je telefoon een geluidje maakt, wil je toch even kijken. Je neemt je telefoon bij de hand, leest een bericht, een reactie op een post, enz. en je hoofd maakt een stof vrij, vaak is dat een geluksstofje als dopamine.
Nieuwe gewoonte aanleren
Nu je je brein beter begrijpt, is het tijd voor actie. Sommige mensen zijn eerder zwart-wit, ze willen enkel gaan voor de grote, ingrijpende veranderingen en zijn enkel gemotiveerd als ze weten dat de impact groot gaat zijn. De meeste mensen zijn echter gebaat bij niet teveel aanpassingen tegelijkertijd, max. 2 of 3 nieuwe gewoontes in één keer. Als je die dan een aantal weken hebt volgehouden, is het tijd om de volgende te implementeren. En dan ook alles in kleine stapjes tegelijk.
Je ‘Waarom’ voor die nieuwe gewoonte is ook belangrijk. Zoals hierboven omschreven gaat je brein tegengas geven. Om vol te houden is het daarom heel belangrijk dat je hebt nagedacht over waarom de nieuwe gewoonte zo voornaam voor je is.
Maak een schema of een vinkjeslijst
Blok vaste tijden in je planning of agenda om je nieuwe routine op te bouwen tot een gewoonte. Of maak een schema met nieuwe gewoontes, waarbij je evt. bepaalt hoevaak je deze wilt toepassen. Overdrijf hier niet in. Gaan denken ‘hoe sneller ik dit doe, of hoe vaker, hoe sneller resultaat’ helpt niet. In tegendeel, het vergroot zelfs de kans op falen en ontmoedigd geraken. Gun jezelf de tijd.
In de praktijk: hoe lukt het mij?
![](https://www.succesplanner.com/Files/8/130000/130386/FileBrowser/foto-s/foto-10-12-2024,-11-37-52.jpg)
Hierboven zie je een foto van mijn eigen SuccesPlanner weekoverzicht van vorige week, waarin ik de sticky notes habit tracker (uit het Getting things done pakket) heb geplakt. Ik ga al jarenlang ’s avonds wandelen, maar het was vorige winter door kniepijn op de achtergrond geraakt. Afgelopen zomer heb ik besloten dat ik toch minstens drie avonden per week 45 minuten wil wandelen. Dat aantal zet ik er dan ook tussen haakjes bij, dat is mijn doel. In september ben ik succesvol gestart met krachttraining en met minstens 1,5 liter water drinken. Die beide zaken hou ik intussen echt goed vol. Vandaar dat ik twee weken geleden besloot om een nieuwe gewoonte in te bouwen, nl. om mijn wekelijkse krachttraining te verdubbelen naar twee keer per week. Een nieuw doel dat ik tegelijk koppelde aan minder snoepen ’s avonds. Dat laatste gaat intussen ook goed, maar is voorlopig voor mij de grootste uitdaging. Hier heb ik dan ook geen aantal avonden bijgezet, omdat ik mezelf wil motiveren maar niet te hard onder druk wil zetten. Ik merk wel dat door echt na te denken over concrete doelen rond de meeste van mijn gewoontes, het voor mij veel gemakkelijker vol te houden is dan zeggen ‘nu ga ik eens meer water drinken’ of ‘nu ga ik eens terug meer wandelen’.
Wees lief voor jezelf
Dit sluit aan bij wat je las over mijn eigen ervaring. Rome werd ook niet in één dag gebouwd. Als het eens niet lukt, is dat ook geen ramp. Morgen komt er een nieuwe kans en gaat het weer beter. Gooi niet weg wat je al hebt opgebouwd. We zijn tenslotte allemaal maar mensen.
Als je dit artikel interessant vond zijn dit misschien ook leuke artikels voor je:
- Een SuccesPlanner als bedrijfsgeschenk
- Grenzen stellen met je SuccesPlanner
- Zeg dáág tegen zondagavondblues
Ken je deze SuccesPlanner producten al?
![](https://www.succesplanner.com/Files/8/130000/130386/FileBrowser/foto-s/561a5897v_web.jpg)
Het Succesjesboek voor kinderen van 6 tot 12 jaar is een prachtig geïllustreerd invul- en dagboek, dat helpt bij het bouwen van meer zelfvertrouwen en veerkracht.
![](https://www.succesplanner.com/Files/8/130000/130386/FileBrowser/foto-s/09_561a8857v_web_web.jpg)
Het Colour coding pakket bevat naast een SuccesPlanner o.a. een Everyday life stempel set, vier brushpennen en semi-transparante bolletjesstickers of dots duid je gemakkelijk afspraken aan.
![](https://www.succesplanner.com/Files/8/130000/130386/FileBrowser/foto-s/02a_561a9115v_web-iets-lichter.jpg)
Je kunt je SuccesPlanner ook een persoonlijke touch geven met je initialen, je naam, slogan of hashtag erop. Je kan kiezen uit diepdruk of foliedruk. Personaliseren kan al vanaf 8 euro.
Reacties (2)
Kim
- 10-12-2024
Ik lees jullie blog altijd met veel plezier. Ze staan vol met handige tips en veel inzicht! Dank jullie wel hiervoor! Groetjes, Kim
Mooie uitleg! Dat laat goed zien hoe belangrijk kleine stapjes zijn 🙂, jammer dat de handige habittracker lijstjes niet los verkrijgbaar zijn 🥰