Naar binnen keren in jezelf, hoe doe je dat?

SuccesPlanner blog - "Naar binnen keren in jezelf, hoe doe je dat?"

Je kent het vast wel, een vriendin stuurt je/appt je om nog eens af te spreken in het weekend. Vol enthousiasme raadpleeg je je agenda. Om dan vast te stellen dat je de komende twee maanden nauwelijks nog een middag of avond vrij hebt in het weekend. Herkenbaar? In deze coronaperiode misschien iets minder, maar in normale omstandigheden?

Natuurlijk is het fijn om veel contacten te hebben, te gaan supporteren als je zoon een basketbalwedstrijd heeft opstaan, uitgenodigd te worden voor etentjes en feestjes, enz. Maar als je de hele werkweek al in de weer bent en het weekend eigenlijk dient om de batterijen op te laden, hoeveel komt dan nog in huis van dat ‘opladen’? Je leeft dan heel erg gericht op ‘naar buiten’, op de wereld rondom je.
Nu zeg ik niet dat je plots alle afspraken moet annuleren en in je eentje hele weekends doorbrengen. Maar de vraag is: besteed je evenveel energie aan jezelf als aan die externe wereld (ook op sociale media zitten, internetten etc. valt trouwens onder die externe focus)?

“Waarom zou ik?”


Tja, waarom zou je meer energie en focus aan jezelf schenken? Voor veel mensen is dat net heel confronterend. Want ze zijn niet zo gelukkig met hun leven, hun job, … en hebben nood aan afleiding. Of ze snappen het belang van naar binnen keren wel, maar weten niet goed hoe ze dat doen. Maar praat met iedereen die te lang te veel enkel naar buiten is gekeerd, teveel is blijven doorgaan.. En je hoort over de ‘prijs’ die zij hebben moeten betalen. Ze voelen zich overprikkeld, kregen misschien al eens de termen burn-out, chronische oververmoeidheid, … te horen, kampen met gezondheidsklachten die volgens de dokter in stand worden gehouden door hun hectisch levenstempo, enz.

Meer naar binnen

Hoe je aandacht meer naar binnen richten eruit ziet, is voor iedereen anders. Zelf kwam ik een jaar geleden op een moeilijk punt: Ik had gezondheidsklachten die mij zowel fysiek als mentaal uit evenwicht hadden gebracht. Ik combineerde onze groeiende onderneming nog met een job in de communicatie, ik piekerde veel want voelde dat ik op de rand van mijn kunnen was gekomen, zowel mentaal als fysiek, …
 

En wat ik constant te horen kreeg was: Zorg voor minder prikkels. Slow down. Maar hoe doe je dat?



Wat mij onder meer geholpen heeft zijn ademhalingslessen (zie beschreven in deze blogpost) . Ik leerde dat een groot deel van de bevolking chronisch hyperventileert. Zonder het te weten. (Als je hierin geïnteresseerd bent, het boek ‘hyperventilatie ontmaskerd’ (Bol.com) van kinesitherapeut Chris Lenaerts is zeker een aanrader). Ik nam yogalessen, probeer dagelijks tien minuutjes te mediteren. Op de Ipad illustraties maken werd voor mij een vorm van mindfulness. Alleen gaan wandelen in de natuur is ook iets dat absoluut bijdraagt om beter in jezelf te keren. En als je het moeilijk vind om in de wirwar van je gedachten een lijn te vinden, kun je zeker altijd professionele hulp zoeken. Geen kat die daar nog raar van opkijkt (gelukkig!).








Zelfreflectie

Met onze SuccesPlanner proberen we je hier ook in te ondersteunen. Door middel van het eerste gedeelte van de planner, waarin je op zoek gaat naar wat jij wilt in het leven en wat voor jou belangrijk is. Maar ook met onze maandcheck-ups, het levenswiel, enz. We stellen je vragen als ‘Wat heb jij afgelopen maand gedaan waar je trots op bent?’, ‘Waar ben je dankbaar voor?’, ‘Wat ging er niet zo goed en hoe kun je dit veranderen’, … Zodat jij even bij jezelf gaat polsen hoe de dingen er nu écht voor staan. Je kunt hier een fijn ritueel van maken, bijvoorbeeld door dit telkens aan het einde van de maand te doen, met een lekker kopje thee of een latte erbij. Je kan de SuccesPlanner ook digitaal eens rustig doorbladeren.




Goed of fout?

Uiteindelijk is er geen goed of fout als het gaat over hoeveel tijd jij dient te spenderen aan jezelf of aan de buitenwereld. Zoals bij alles draait om balans. Dat vind ik interessant aan de gedachtegang van Boeddhisten. Zij vinden dat voor alle belangrijke zaken in het leven ‘de middenweg’ de juiste is. Dus als je een periode heel erg veel naar buiten gericht bent geweest, kan het sowieso altijd goed doen om het even over een andere boeg te gooien. Luister vooral naar jezelf en je lichaam. Dan worden er al heel wat dingen duidelijk.

(P.S. Op de foto zie je mijn man en kinderen tijdens een gezinsuitstap naar Valdeludo. Ook op zo'n momenten trek ik me soms bewust even enkele minuten terug. Om erna weer helemaal 'mee' te zijn in het spel.)


Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in de volgende blogs:

- 5 tips voor een betere focus!
- Hoe zorg je voor een gebalanceerder leven?


Bekijk al onze andere blogposts hier.

      06-10-2020 15:54     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.