Waarom het belangrijk is om doelen te hebben Stel je even een zeilboot voor op open water.  Als de kapitein niet weet waar hij naar toe wil, zal hij wat rondzeilen op het water. Maar als de kapitein zijn bestemming kent, weet hij welke richting hij uit moet.  Het is niet gezegd dat hij onderweg geen stormen zal tegenkomen, maar hij weet waar hij uiteindelijk wilt aankomen. Hetzelfde geldt voor ons leven. Jij bent de kapitein. Als jij geen doelen stelt of voor ogen houdt waar je naar toe wilt, zal je er hoogstwaarschijnlijk ook nooit geraken. En begrijp me niet verkeerd, voor veel mensen is ‘overleven’ tegenwoordig al een opgave. Ze worden ‘geleefd’ en nemen daar vrede mee. Maar wat als jij wel graag bepaalde doelen wilt bereiken? Dat kunnen grote allesomvattende dingen zijn, maar ook kleine zaken, die je leven net dat tikkeltje aangenamer maken. In beide gevallen helpt het om duidelijke doelen te stellen.

OEDOEDEDA, DOELEN STELLEN?

Je hebt er misschien al van gehoord, de SMART-methode. Eén van de belangrijkste regels als je je doelen wil bepalen. Kort door de bocht betekent dit je je doel zo concreet mogelijk dient te maken, dat het een deadline moet bevatten, dat je moet kunnen ‘meten’ of je het gehaald hebt en dat het acceptabel en realistisch is. Als één van je vrienden zegt “Ik zou graag wat afvallen” en een andere “Ik ga eraan werken om vijf kilogram te verliezen tegen Kerstmis”, welke van de twee denk je dan dat zal slagen in zijn opzet? Eens je doel duidelijk bepaald is, is het belangrijk om een plan van aanpak op te stellen en om de nodige acties in te plannen in je agenda.

IT’S ALL IN THE MIND

Wist je dat ons brein is geprogrammeerd om ons te beschermen tegen verandering? Of die verandering nu goed of slecht voor ons is? Het is dus niet verwonderlijk dat je bij jezelf weerstand kunt voelen als je naar je doel toe werkt. Nu is er ook goed nieuws, want je kunt werken aan die weerstand door je brein te trainen, net zoals een spier. Daar zijn intussen heel wat boeken over geschreven. Ook belangrijk is om je doelen groot genoeg te maken. Want alleen dan activeer je je brein voldoende om aan de slag te gaan, zo is intussen bewezen. En daar knelt voor velen het schoentje. Want ze hebben schrik dat als hun doel te groot is, ze zullen falen. En dus houden ze het maar klein, waardoor ze nooit echt helemaal in actie schieten. Als jij dit ook zo ervaart, bedenk je dan het volgende: Zelfs al bereik je een vooropgesteld doel niet volledig, je zult altijd verder geraken dan wanneer je geen doel had bepaald.
 
  Stephanie Hauben     02-12-2018 23:51     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.