6 tips om positief om te gaan met twijfels tijdens de Corona uitbraak We leven in wat velen onder ons omschrijven als “de meest bizarre periode in mijn leven totnogtoe”. Heel wat zekerheden zijn even weg. De vraag die in ons hoofd leeft is “wordt het ooit nog terug normaal?” En, bij uitbreiding, wanneer zal dat dan zijn? Helaas kan niemand hier een antwoord op geven, dus ook ik niet.  Maar wat ik wel kan, is je een aantal tips aanreiken hoe je positief kunt (proberen) omgaan met twijfels en onzekerheden.

“Meest nutteloze aankoop van 2020? Mijn planner”.

Ik moest even slikken toen ik het las in een post op Facebook. Niet alleen omdat ik uiteraard planners uitgeef. Maar vooral omdat het aangeeft hoe veel mensen de laatste maand denken en leven.

Er is uiteraard niets mis met je dag niet te plannen. Meer nog, ik heb zelf twee kleine kinderen die niet op de hoogte zijn van mijn planning en er ook geen cent om geven. Dus ik begrijp dat je geen zin hebt om te plannen, om daarna toch de planning te moeten wijzigen. En ik geef toe, hier wordt zeker ook niet elke dag gepland. Ook wij als jonge en oververmoeide ouders ‘trekken’ het soms even niet meer en laten het dan gewoon ‘zijn’ voor wat het is. Maar als puntje bij paaltje komt kan plannen, samen met doelen stellen, je net redden tijdens deze onzekere periode, zo blijkt.


 

1. "Een crisis is een goed moment om je doelen te herevalueren”

Deze uitspraak komt van Ernst Koster, een hoogleraar klinische psychologie, verbonden aan de Universiteit Gent. Volgens Koster dien je in een crisis geen acute en overhaaste beslissingen te maken, maar wel te evalueren of dat wat je ooit als doel stelde nog altijd van toepassing is. Dit is het moment om alles eens even te overschouwen.


 

2. Durf eens te voelen in plaats van te denken

We leven in een wereld waar we constant nieuwe informatie krijgen. Ook over Covid-19. Je dient uiteraard de stand van zaken te weten. Maar continue het nieuws volgen gaat je echt niet gelukkiger maken. Je brein gaat in overdrive want je krijgt het allemaal niet ‘overdacht’. Leg je smartphone vaker aan de kant en ga bij jezelf ten rade: Hoe voelt het om een periode uit de ratrace te stappen? Hoe voelt het om een periode thuis te zijn, meer aandacht te hebben voor de kinderen, je partner, je huis? Iemand die dichter bij zijn gevoel staat, gaat ook minder snel in overdrive. Geef je gevoel dus de nodige ruimte.
 

3. Durf experimenteren met je activiteiten en interesses

Maak eens tijd vrij voor iets nieuws of iets dat je leuk vindt maar waar je anders niet aan toe komt. Toen ikzelf nadacht wat dat voor mij zou kunnen zijn kwam ik al snel uit bij iets dat ik al heel lang wilde doen, maar nooit werk van maakte (want: altijd 1001 excuses…). Ineens bedacht ik me, wat heb ik te verliezen? En in een week tijd stond mijn online cursus Brushletteren voor beginners online. De crisis leek wel net die laatste push te zijn die ik nodig had. Wat heb jij altijd al eens willen doen dat nu wél kan? Online worden bovendien massa’s trainingen gegeven, dus qua kennis opdoen is dit ook het ideale moment.

 

4. Het is maar een fase

Bovenstaand zinnetje zeggen mijn man en ik regelmatig tegen elkaar, als één van de kinderen weer even in een groeimoment zit en de huiselijke harmonie ver zoek is. Het helpt om te relativeren. Uiteraard kun je een wereldwijde crisis niet vergelijken met de crisis van een 3-jarige, maar de essentie is hetzelfde: This too shall pass. Dus dúrf te denken aan & dromen van betere tijden. Ooit mag je familie en vrienden weer knuffelen, op restaurant gaan, je amuseren op een festival, reizen maken, enz. Wat wil jij allemaal gaan doen als het zover is? Misschien kun je (voorzichtig) wat leuke dingen inplannen voor het najaar. Dat toekomstperspectief verlegt je focus en maakt het gemakkelijker om de huidige zorgen te dragen. 

5. Noteer wat je ontdekt, denkt en voelt

Als straks alles terug business as usual is en de hectiek het terug overneemt, kunnen je nieuwe inzichten en ideeën snel ondergesneeuwd geraken. Het is daarom belangrijk dat je ze nu noteert. Zorg er ook voor dat je nadenkt over de specifieke uitvoering van je nieuw verworven inzichten. Hoogleraar psychologie Ernst Koster: “Als je nieuwe ontdekkingen doet met jezelf wil je deze een serieuze kans geven. Hoe vaak pakken we eigenlijk de tijd om stil te staan en te reflecteren? Nu we gedwongen zijn om dat te doen, kunnen we dit proces best grondig en serieus doen.”


 

6. Ben je ondernemer en liggen je werkzaamheden even stil?

Gebruik dan deze periode als moment om na de crisis sterker van start te gaan. Er zijn altijd wel zo van die dingen die “goed zouden zijn voor het bedrijf, maar niet meteen geld binnenbrengen”. Denk hierbij aan het optimaliseren van je administratie, het verbeteren van je site, het maken van beeldmateriaal, het verbeteren van je sociale media, uitbouwen van een online salesfunnel, herbekijken van je winkelindeling of magazijn, enz enz. Als er ooit een moment is om dit onder handen te nemen, is het wel nú.

  Stephanie Hauben     16-04-2020 19:50     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Lucia -  17-04-2020

Zeer mooi artikel💪

 Wouter -  17-04-2020

Fijne en zeer relevante blog!

 Kamile Gurbuz -  17-04-2020

Dankjewel💕🙏

 M.Cl Gijsen -  16-04-2020

Hoe goed gezegd!!!