Time investment vs. time management: Wanneer je het beu bent om alle ballen constant in de lucht te houden Een verjaardagsgeschenk bestellen voor je metekind, een call regelen met een klant,  de loodgieter laten langskomen, even langs de supermarkt, de was plooien, nog een mailtje beantwoorden, … Het gaat er druk aan toe voor velen onder ons. We doen er alles aan om alles in ons leven draaiende te houden. De lijst met to do’s lijkt, in tegenstelling tot wat je zou verwachten als je altijd bezig bent, langer te worden in plaats van korter.

Toch voelen we ons meestal “plichtsbewust”, we “willen het allemaal goed doen” en dus gaan we maar door. Tot we erbij neervallen. Dat mag je letterlijk nemen. Meestal gaan we pas in de rem als ons lichaam ‘STOP’ schreeuwt. Dan moeten we verplicht rusten van de dokter. In het beste geval leren we eruit, in het andere geval gaan we -eens we ons terug wat beter voelen- verder waar we gestopt waren.

TIME MANAGEMENT

Veel mensen denken dat ze, als ze alles niet meer gebolwerkt krijgen, het niet efficiënt genoeg doen. “Als ik maar beter plan, dan komt het vast allemaal weer goed.” Het is een feit dat er wel wat tijdswinst te rapen valt bij een betere planning. Het is een soort van stap één: Noteer alles dat je wilt doen, plak er tijden op en probeer het in te vullen in je weekschema. Hou elke dag ook tijd vrij mochten de dingen uitlopen (en dat doen ze).

Zijn er meer taken dan dat er tijd is of krijg je het gevoel dat je constant leeft als opgejaagd wild, dan is het tijd voor stap twee. Want - en dit is geheel mijn persoonlijke visie - je kunt weldegelijk de king of queen van het time management worden en elke dag su-per-goed indelen. Maar ik betwijfel sterk dat dit op lange termijn hetgene is dat je de rust en controle geeft waarnaar zovelen onder ons op zoek zijn. De échte groei en vooruitgang zitten meestal in het veranderen van je mechanisme om onbewust 'ja' te zeggen tegen elke taak die op je pad komt. 

TIME INVESTMENT

Een meer duurzame manier om met je tijd om te gaan is time investment. Als je tijd gaat bekijken als geld dat je maar één keer kunt uitgeven, ga je heel andere keuzes maken. Want dat is het eigenlijk. Tijd is het meest kostbare dat we hebben. Eens voorbij krijgen we tijd nooit meer terug. Geld komt en gaat. Je kunt het ene moment rijk zijn, twee jaar later niets meer hebben en nog eens vijf jaar later terug bakken met geld verdienen. Betekent dit dat alles dat je doet nuttig moet zijn? Zeker niet. Maar het betekent wel dat je dient te beseffen dat je door het maken van bepaalde keuzes meer tijd kunt overhouden. Die je dan kunt besteden aan de dingen die jij belangrijk vindt.

Allereerst kan het helpen om na te denken over wat het juist is dat jij belangrijk vindt in het leven. Doe alle ‘fuzz’ even aan de kant, waar draait het om voor jou? Voor mij zijn dat mijn gezin (nu onze kinderen nog klein zijn wil ik zoveel mogelijk bij hen zijn) en mijn mentaal welzijn (wat van grote invloed is op hoe ik me lichamelijk voel). Al de rest komt op de tweede, derde, …. plaats.

Alle belangrijke keuzes die ik maak, zowel privé als professioneel, zijn steeds met die twee dingen in het achterhoofd. Terwijl je dit leest denk je waarschijnlijk: “Ja, logisch toch.” Dat zou ik ook denken, ware het niet dat ik heel veel mensen toch andere dingen zie doen. Ze doen iets maar weten niet waarom ze het doen. Als je hen vraagt “Waarom doe je dat?”, dan zeggen ze “Gewoon...”, “Omdat het altijd zo was”, ... Of ze komen met een bezwaar: “Omdat ik rekeningen te betalen heb”, “Omdat ik niets anders kan”, … Feit is dat het altijd anders kan.

Ik ben fan van Nicole Sachs, een Amerikaanse therapeut (o.a. bezig met journaling en de voordelen hiervan voor onze gezondheid). Eén van de dingen die zij vaak zegt is “You have to choose between what hurts and what hurts worse.” Deze zin is op veel aspecten van ons leven van toepassing. Er is meestal geen perfecte oplossing, maar er zijn wel altijd keuzes. Ook al lijkt dat eerst niet zo. Laat me een extreem voorbeeld geven. Stel, je doet een job die je helemaal niet leuk vindt, maar je blijft hem doen omdat je van mening bent dat dit de enige manier is waarop jij je rekeningen betaald krijgt. Dan wordt je kind zwaar ziek. Het heeft constante verzorging nodig en jij bent degene die dit wilt doen. Je inkomen valt grotendeels weg maar je denkt, dan is dat maar zo. Ik heb geen andere keuze. Op dat moment doet het meer pijn niet bij je kind te kunnen zijn dan rekeningen niet te kunnen betalen, vandaar dat je toch je job aan de kant schuift. Iets dat je van tevoren onmogelijk had geacht.

Goed, verder naar het verhaal. Als je weet wat voor jou het allerbelangrijkste is, denk eens na over hoe je hier meer tijd voor kunt creëren. Stel dat je net als ik zegt: Ik wil meer bij mijn kinderen zijn. Hoe kun je hiervoor zorgen? Bijvoorbeeld door hulp te vragen in je huishouden (van je partner, een externe poetshulp, je moeder, je oudere kinderen) of… door zelf minder tijd aan je huishouden te spenderen en je erbij neer te leggen dat het soms wat vuiler kan zijn. Choose between what hurts and what hurts more, remember? Kijk naar je tijd en beslis hoeveel ervan je wilt investeren in de verschillende aspecten van je leven. Maak prioriteit van wat je belangrijk vindt en probeer niet steeds alles op orde te hebben en iedereen tevreden te houden. Het leven is rauw, er lopen dingen fout, het is een constante zoektocht. Besef dat. Kies bewust, het gaat je zoveel meer brengen dan de automatische piloot waarin de meesten van ons leren. We zijn geen robots en hoeven dat ook niet te zijn. Ballen in de lucht houden is iets voor een robot, af en toe een bal laten vallen maakt je menselijk. En zorgt ervoor dat je je ogen kunt richten op dat wat echt telt.

Hoe de SuccesPlanner je helpt bij het bovenstaande?

Voor stap één, het beter plannen zijn er onze maand- en weekoverzichten.





Voor het beter bepalen wat voor ons belangrijk is en hoe we hieraan prioriteit kunnen geven / dit kunnen verbeteren zijn er onder meer: de waarom-pagina, het dromenbord, de maandcheck-ups en het levenswiel.









Welke coverkleur en -ontwerp maakt jou blij? We hebben keuze uit verschillende kleuren en drie edities: de jaarplanner (van jan tot dec), de academische planner (van aug tot juli) en de ongedateerde variant (tevens twaalf maanden, begin wanneer je wilt).

Een greep uit ons aanbod:











 
      10-11-2022 16:56     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Kim De Pauw -  13-11-2022

Wat een prachtige verwoording. Helaas heb ik pas op mijn 27ste ontdekt wat ik echt belangrijk vond. Dat jaar studeerde ik dan ook af als Kinder/gezinscoach en daarna ook als psychologisch consulent iets wat ik nooit voor ogen zag. Later dat jaar crashte mijn partner totaal en moest ik de theorie in de praktijk omzetten om hem zo veel mogelijk bij te staan. Bij mijn spierziekte, vaste job als zelfstandig zwemlerares nam ik hem zo veel mogelijk uit handen en stak zo veel mogelijk structuur in onze drukbezette levens. Dit met dank aan de planner en de familie planner wat het overzichtelijk en iets minder druk maakte in zijn hoofd. Want hij moest het niet allemaal meer onthouden, hij kon lezen wat die dag op de planning stond. Dus enorm bedankt voor jouw verhaal en de topproducten die in jullie gamma zitten!