Durven dromen, het mag “Van de Sint wil ik graag een échte quad. En een Nintendo Switch. En inline skates. Oh ja en een nieuw cool skateboard. En kan hij ook nog een IPhone brengen?”

Elias, onze oudste (7 jaar), heeft geen schrik dat de Sint zijn lijstje allemaal wat “too much” gaat vinden. Hij durft hardop zeggen waar hij van droomt. Het is aan zijn ouders (ons dus) om uit te leggen waarom dat allemaal wat veel is. Het hoort bij kleine mensjes opvoeden, hen een ‘gevoel voor realiteit’ bijbrengen. Toch doe ik het altijd met de nodige luchtigheid, zonder hen proberen af te stompen. Want nu droomt hij nog groots, denkt niet dat zijn dromen onhaalbaar zouden zijn en is hij ervan overtuigd dat hoe meer hij vraagt, hoe meer hij krijgt.

Met ouder worden zal hij vanzelf leren dat je niet altijd alles krijgt wat je wilt. Waar ik mijn kinderen wel van zou willen behoeden (afwachten of dat lukt) is dat ze genoegen nemen met iets dat hen ongelukkig maakt. Zo vaak praat ik met mensen die aangeven hun job of relatie absoluut niet leuk te vinden, dat het hen zelfs ziek maakt, maar erin blijven steken omdat het een ‘gouden kooi’ is. Mensen die dromen van een eigen onderneming en daar ook de kennis voor hebben, maar ontmoedigd worden door hun omgeving. Mensen die hun dromen niet najagen uit schrik dat het misloopt.

Je hebt maar één leven, zo cliché maar (zoals het een cliché betaamt) zo waar. En in een ogenblik kan het voorbij zijn. Voor het boek ‘The Top Five Regrets of the Dying'  onderzocht palliatief verpleegkundige Bonnie Ware waar mensen op hun sterfbed met meest spijt van hadden.

Met stip op één stond dat ze wilden dat ze hun leven op hun eigen manier geleid hadden, en niet op de manier waarop anderen het van hen verwachtten.

Zeker bij ouderen, die een heel leven achter de rug hadden en hun gezondheid langzaam achteruit zagen gaan was dit een veelgehoord antwoord. Heel wat mensen hadden amper dromen proberen waar te maken en namen keuzes die hen niet vooruit hielpen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat als je later terugkijkt op je leven, je vooral spijt hebt van de dingen die je niét deed, in plaats van de dingen die je wel probeerde. Helaas komen we daar dikwijls pas te laat achter, als onze gezondheid het niet meer toelaat.

Wet van de aantrekkingskracht

Ben ik ervan overtuigd dat als je allemaal leuke dingen op je dromenbord plakt, dat deze vanzelf en zonder meer komen aanwaaien? Toch niet. Maar het zet je wel alvast op de goede weg. Neurowetenschapper Tara Swart legt uit hoe de law of attraction werkt vanuit het wetenschappelijk oogpunt: 

"Door te bepalen wat je belangrijk vindt in het leven, prikkel je de hersenen als het ware om te snappen dat jij dit voornaam vindt en dat het aandacht verdient. We worden overspoeld door prikkels in de vorm van notificaties, reclame, het nieuws, enz. De taak van ons brein is om de belangrijke dingen hieruit te filteren."

Het brein werkt trouwens vooral op korte termijn. Daarom zal je verleid worden om toch die éne aankoop te doen als je een reclamespot ziet. Terwijl je heel goed weet dat je eigenlijk voor iets belangrijks aan het sparen bent.

Het is daarom wél belangrijk om je dromen visueel te maken zoals op een dromenbord, of neer te schrijven. Zodat je het vaak genoeg kunt bekijken en het top op mind blijft. 

Eens je dromen duidelijk zijn, zul je sneller kansen opmerken die je vooruit kunnen helpen. En die kansen ook daadwerkelijk grijpen. 

Angst

Soms krijg ik de indruk dat mensen niet durven te dromen, omdat ze hiermee het lot zouden tarten of ondankbaar zouden lijken voor wat ze wél al hebben. Ik kan die redenering deels volgen, maar ben het er niet mee eens.

Dankbaarheid staat voor mij los van durven dromen. Ik vind het één van de belangrijkste zaken die je kunt doen, ik probeer elke avond in bed even na te denken waarvoor ik dankbaar ben die dag. Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat dankbaarheid je zenuwstelsel helpt kalmeren. Wat voor iedereen gunstig is, zeker als je kampt met een overprikkeld zenuwstelsel (zoals zoveel mensen).
Helaas zijn er heel wat mensen die noch nadenken over waarvoor ze dankbaar zijn, noch reflecteren over wat ze écht willen.

Het is trouwens geen garantie dat als je een droom verwezenlijkt hebt, je de gelukkigste mens ter wereld zult zijn. Maar door gewoon al te durven nadenken over wat je écht wilt, en hiernaar te streven, krijg je een goed gevoel. En nooit vergeten, de weg ernaar toe is minstens even belangrijk als de eindbestemming.

Een handige plek voor je dromenbord vind je vooraan in je SuccesPlanner (in elke editie, zowel academisch, ongedateerd als in de gewone jaarplanner). Dat ziet er zo uit:




Van droom naar plan? Dat doe je stap voor stap met de SuccesPlanner. Deze is verkrijgbaar in zeven kleuren/stijlen. Een greep uit het aanbod:







 
      07-09-2021 16:47     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.