Doelen stellen, hoe doe je dat?
Regelmatig krijgen we de vraag ‘Hoe doe je dat juist, doelen stellen?’ Mensen vinden het heel moeilijk om hetgene dat ze willen daadwerkelijk neer te schrijven en vervolgens te realiseren.
Hieronder volgen enkele tips.
 
1. Begin bij het grote plaatje en maak je eigen dromenbord. Stel jezelf de vraag: Als ik al het geld en de tijd van de wereld zou hebben, hoe zou ik dan willen dat mijn leven eruitzag? Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen.
 
Besef dat een droom eigenlijk een groot doel is. Je kan je dromen vervolgens best opdelen in kleinere ‘stukjes’, die elk op zich wél haalbaar zijn.
 
2. We kennen ze allemaal, de goede voornemens aan de start van het jaar. Denk maar aan de volle fitnessclubs, die maand na maand minder volk lokken. Het probleem is dat we een ‘doel’ dikwijls verwarren met een ‘wens’. Realiseer je dat er een verschil is tussen naar de fitness gaan ‘omdat je een betere conditie wil hebben’ of omdat je een concreet doel wil behalen (bijvoorbeeld vijf kilometer kunnen joggen).
 
3. Wees dus zo concreet mogelijk. Stel dat het jouw droom is om naar het buitenland te verhuizen, wees dan specifiek over naar welk land je wil verhuizen, naar welke stad, in wat voor huis je zal willen wonen, wanneer je graag wil verhuizen, etc.
 
4. Je doel moet groot zijn. Vaak doen mensen aan wat in de psychologie ‘self-handicapping’ heet. Ze stellen een lager doel dat zeker haalbaar is, omdat ze schrik hebben om te falen. Maar eigenlijk haal je dan niet het maximale uit je capaciteiten. Durf te gaan voor wat je écht wil. Liever proberen en falen dan je voor altijd afvragen of het gelukt zou zijn.
 
5. Je dient je doel dagelijks (meermaals) te lezen of te zien. Anders is het niet confronterend genoeg. Bovendien blijven je doelen zo ‘top of mind’. We krijgen dagelijks zoveel informatie te verwerken, dat de doelen al snel dreigen geklasseerd te worden tussen alle beslommeringen.
 
6. Je doelen moeten je ook echt ràken, ze dienen voor jou persoonlijk van belang te zijn. Als je een doel stelt omdat je weet dat iemand anders hiermee heel blij zou zijn (bijvoorbeeld stoppen met roken, alleen omdat je partner dat graag wil), zal het moeilijk zijn om dit te behalen.
 
Eens je je doelen bepaald hebt, kan je jouw planning stap voor stap gaan bepalen.
Als je hulp nodig hebt in dit hele proces, kan de SuccesPlanner je vooruit helpen.
 
 
Veel succes!
    25-09-2017 00:16     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.